Haber Centralnog Komiteta Zabranjenog Pušenja - Broj 4386662 - Sarajevo, 23.07.2024.
Ulaz u muzej
Bilten Muzeja
Muzejske postavke
Pionirski kutak
Narodnooslobodilačka borba
Partizanski filmovi
Narodni Heroji
Titovim stazama revolucije
Das ist Walter!
Odjeci i reagovanja
Kontakt

Priopćenje grupe „Zabranjeno pušenje“ povodom koncerta grupe „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra“ održanog u Beogradskoj Areni 29.11.2008.
1.12.2008

Na veliku žalost grupe „Zabranjeno pušenje“ u subotu, 29.11.2008. godine održan je jedan koncert zbog kojeg smo prisiljeni reagirati.

Naime, taj dan grupa „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra“ održala je koncert u Beogradskoj Areni. To samo po sebi ne bi bio nikakav problem pošto smatramo da svi bendovi na ovom svijetu trebaju što je moguće više nastupati bez obzira kako se koji grad zove i gdje se nalazi. Međutim…

Kompletna marketinška kampanja koncerta bila je bazirana na pjesmi grupe „Zabranjeno pušenje“ „Dan Republike“ s jasnom asocijacijom na praznik bivše države, kako kampanjom, tako i terminom održavanja koncerta.


Problem je u tome što je grupa „Zabranjeno pušenje“, 29.11.2007. godine, prije godinu dana, održala koncert u beogradskom SKC-u. Tom prilikom je kampanja koncerta bila bazirana na istim osnovama kao kampanja za koncert grupe „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra“. U svim medijskim istupima grupe i frontmena grupe Seje Sexona (Sučić Davora) naglašavano je kako grupa „Zabranjeno pušenje“ planira svake godine u tom terminu održati koncert u Beogradu. Vrlo smo se neugodno iznenadili kad smo saznali za plan grupe „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra“ da održi koncert u Beogradskoj Areni 29.11.2008. godine.

U tom trenutku grupa „Zabranjeno pušenje“ je i dalje ostala pri stavu da koncert održi jer smo našim fanovima u Beogradu obećali da će koncerti grupe „Zabranjeno pušenje“ u terminu 29.11. postati tradicionalni te smo pokušali zakupiti termin za održavanje koncerta u jednoj beogradskoj dvorani. Još smo se više iznenadili kad su nas odgovorni u toj dvorani zamolili da odustanemo od koncerta. Naime, ljudi su nam rekli da ih je jednostavno strah iznajmiti nam salu za održavanje koncerta u tom terminu (29.11.2008.)… U tom trenutku smo od organiziranja koncerta odustali jer zaista ne želimo da se bilo tko na ovom svijetu boji za svoju sigurnost zbog naših koncerata…
Iz svih ovih razloga, odlučili smo se na par koraka sa ciljem da se ova situacija, koju bismo mogli nazvati i bezobraznom krađom projekta, što je moguće bolje predstavi javnosti:

1. Kampanja za koncert grupe „Zabranjeno pušenje“ 29.11.2007. godine u beogradskom SKC-u je zaštićena u Autorskoj agenciji za Srbiju datuma 26.9.2008. (prije početka kampanje za koncert grupe „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra“) godine pod nazivom „Marketing koncerta grupe „Zabranjeno pušenje“ – Dan republike“ pod brojem S-28/08. Opis projekta zaštićenog tom prilikom možete downloadati na linku:

http://zabranjeno-pusenje.bosnia.ba/spaiz/Kampanja_SKC_2007.zip

Iz svega ovoga ovdje priloženog jasno se vidi da je kampanja za koncert grupe „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra“, kao i osnovna ideja cijelog projekta potpuno ukradena. Isto tako u kampanji za koncert grupe „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra“ korištene su bez dozvole autora Seje Sexona pjesme: Guzonjin sin, Pisonja i Žuga, Na straži pored Prizrena, Djevojčice kojima miriše koža, Nedjelja kad je otiš'o Hase, Zenica blues i Dan Republike, a iz razloga ne bi li se publiku namamilo na koncert etno muzike koju izvodi grupa „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra“, inače poprilično neprihvaćene kod publike grupe „Zabranjeno pušenje“. Fragmente kampanje za koncert grupe „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra“ možete downloadati na linku te usporediti s kampanjom „Zabranjenog pušenja“ iz 2007. godine:

http://zabranjeno-pusenje.bosnia.ba/spaiz/No_smoking_Orchestra.zip

Kako je grupa Zabranjeno pušenje bend sa vrlo dugom tradicijom, bend poznat po vrlo kvalitetnim koncertnim nastupima, bend koji jako drži do nivoa na kojem se prezentira publici i kako je sada definitivno postalo jasno da grupa „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra“ povremenim korištenjem imena „Zabranjeno pušenje“, u situaciji kad im to odgovara, vara publiku odlučili smo se i za preostala dva koraka.

2. Ime „Zabranjeno pušenje“ je od 6.10.2008. godine zaštićeno u svim državama, uključujući i Srbiju, na kojima grupa „Zabranjeno pušenje“ misli djelovati. Ovim putem odričemo pravo bilo kojem bendu, organizaciji, udruzi… da se od sada, nadalje i ubuduće koristi tim imenom. Ime je vlasništvo Seje Sexona (Davora Sučića) i prema svim osobama koje će od ovoga trenutka neovlašteno koristiti to ime bit će poduzete odgovarajuće mjere. Ovdje se misli i na novinare koji će bilo koji drugi bend osim „Zabranjenog pušenja“ nazivati „Zabranjeno pušenje“. Bend Seje Sexona se zove „Zabranjeno pušenje“, zvao se „Zabranjeno pušenje“ i zvat će se „Zabranjeno pušenje“ i tako se uvijek predstavlja. To ime uvijek stoji najistaknutije na svim materijalima tog benda i nikada se ne stavlja u zagradu na propagandnim materijalima kao u slučaju benda „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra“.

Kako se osjeća jedan fan grupe „Zabranjeno pušenje“ nakon koncerta grupe „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra“ 29.11.2008. u Beogradu možete pročitati na forumu na web stranici grupe (www.zabranjeno-pusenje.com), a mi ga ovdje prenosimo u cijelosti. Reakcija je u privitku mailu.

3. Ovim putem smo odlučili i javnosti prezentirati prave autorske udjele u pjesmama grupe „Zabranjeno pušenje“ jer su zadnjih godina bile prisutne mnogobrojne spekulacije na tu temu, a mi se u te rasprave nismo htjeli upuštati. Dakle, u privitku mailu je potpun i detaljan ispis od matične autorske agencije Seje Sexona, HDS-ZAMP-a (preuzeto od SOKOJ-a) iz kojeg se može vidjeti tko je autor koje pjesme iz opusa grupe „Zabranjeno pušenje“. Kako nemamo zakonske osnove da bilo kojem bendu zabranimo izvođenje ovih pjesama na koncertima, možemo samo izraziti žaljenje da se naš repertoar izvodi u sklopu manifestacija zajedno s ekstremnim političkim parolama. Pogotovo što se politički grupa „Zabranjeno pušenje“ protivi svim oblicima bilo kojeg nacionalnog ekstremizma. O čemu točno pričam, možete vidjeti na linku:

http://www.youtube.com/watch?v=Ndt0pxKPpFY

Ovime bih polako završio osvrt grupe „Zabranjeno pušenje“ na koncert grupe „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra“ održanom 29.11.2008. godine u beogradskoj Areni, točno godinu dana nakon koncerta grupe „Zabranjeno pušenje“ u beogradskom SKC-u.

U slučaju koncerta u Areni razna autorska djela su ukradena, čak su se i vrlo ozbiljni sponzori i neke medijske kuće pojavili kao partneri projekta. Mnogi od njih će tvrditi da nisu znali, ali mislim da će ih svi ovi novinski članci objavljeni prije godinu dana u svim srbijanskim medijima vrlo lako demantirati. Ovim putem upozoravamo sve sponzore i medijske kuće da provjere tko je vlasnik autorskih prava u djelima i projektima koje podržavaju.

Beogradskoj publici obećavamo da ćemo doći i održati koncert što je prije moguće. Nećemo čekati 29.11.2009. godine. Više nema potrebe… Tradicija je upropaštena koncertom narodne muzike diskutabilnog nivoa…

[ Nazad ]
Republika TurskaRepublic Of Turkey - Ministry Of Culture And TourismRSG RadioFederalna TelevizijaBetLive kladionicaMetromediaCroatia recordsTisak
MUZIKA.HRCroatian Music ChannelRacmanLONG PLAY