Robi (Robert Boldižar)

Rođen je 09.06.1974. u Osijeku (SRH) i tu provodi 10 mjeseci svog života te se seli u Sarajevo (bez da ga je iko išta pito’). Još kao mali pokazuje velik interes za muziku – dok je njegov otac (akademski muzičar) kući svirao on je sjedio na tuti i sa dvije kuhače imitirao oca. Navršivši 6 godina uz veliko htijenje i želju (i autić na baterije) upisuje muzičku školu i počinje svirati violinu, što će se kasnije pokazati kao njegovo životno opredjeljenje.

Okušao se i u raznim sportovima ali je sve to bilo kratkog vijeka, te zbog velike ljubavi prema muzici i nedovoljnog talenta za sport, 1988.g. upisuje Srednju Muzičku školu. Te godine počinje učiti i gitaru, što se samo nakon 3 naučena akorda pokazalo kao odličan potez jer je već poslije dva derneka postao zapažen u društvu te kod djevojaka. Uključuje se u razna kulturno-umjetnička društva i upoznaje folklornu muziku što je njegovog oca jako razveselilo (pogotovo kad bi kući vježbao za nastup ili neku smotru). 1992. upisuje Muzičku Akademiju ali zbog društvenog nedostatka interesa za ozbiljnom muzikom zamrzava fakultet te se počinje baviti sportom za koji (tako kažu) ne moraš biti talentiran (105 brigada – inženjerija). 1995. odlazi u Zagreb i nanovo upisuje akademiju, te nakon kratkog studiranja 2005. uz zvanje Akademskog muzičara i završava. U međuvremenu se bavi umjetničkim radom, osniva band Generalna Proba, te ostvaruje nezapažene rezultate svirajući po raznim sumnjivim klubovima i salama. 2004. dobiva poziv od kultnog banda Zabranjeno Pušenje da dođe svirati sa pravom rajom, što on, na zadovoljstvo svih, i prihvaća.

 

Svira: violinu, klavijature, gitaru, na češlju, pjeva prateće vokale, bavi se komponiranjem te gudačkim aranžmanima. Živi gdje stigne (gdje uključi punjač za mobitel tu mu je i dom).

ANGAŽMANI:
– KUD Unis (1988.-1992.)
– VIS Pax (1992.-1994.)
– komorni orkestar Franjo Kuhač -Osijek (1994.-1996.)
– Generalna Proba (2000.-2004.)
– Zabranjeno Pušenje (2004.-???)

POVREMENI ANGAŽMANI:
– Sarajevska filharmonija (1992.-1994.)
– HNK Osijek
– HNK Rijeka
– Povremeno davanje instrukcija violine
– Muzika za mjuzikl «Ja sam đak prvak»

SURADNJA:
– Sarajevska filharmonija: Zubin Mehta, Hose Carreras, Ruggiero Raimondi, Stefano Pallegrino, Michelle Tabachnik, Hughues Reiner, Barbara Hendrix
– Samosatalno gostovanje u gudačkom kvartetu Z.P. «Hapsi sve»

DISKOGRAFIJA:
– VIS Pax «Zvona mira»
– Sarajevska folharmonija «Le violon d’hiver»
– Generalna Proba «Iznad Oblaka» (kompilacija Etnofest Neum 2002.)
– Zabranjeno Pušenje «Hapsi sve»
– Zabranjeno Pušenje «Hodi da ti čiko nešto da»