VijestiSejo Sexon otvorio izložbu fotografija u Podgorici, večeras Zabranjeno pušenje na Festivalu kulture Zabjelo

Sinoć je u Podgorici, u KIC-u Budo Tomović otvorena izložba fotografija “To je bilo neko lepše i srećnije vreme”, poznatog fotografa Dragana Teodorovića Zeke. Izložbu je otovorio frontmen grupe Zabranjeno pušenje, Sejo Sexon.

Dragan Teodorović Zeko je između ostalog bio i dugogodišnji suradnik za tehniku grupe Zabranjeno pušenje te je jedan od najvećih stručnjaka za razne oblike tehničke podrške pri organizaciji koncerata. Na taj način, surađujući sa raznim izvođačima, često je imao priliku vidjeti kako izgleda koncert sa one druge strane, iz perspektive izvođača.

Na taj način nastala je ova izložba čiju postavku čine fotografije sa koncerata različitih rock grupa sa prostora bivše Jugoslavije i iz drugih svjetskih metropola. U fokusu fotografija je publika i njihovo raspoloženje tokom koncerata iz punih dvorana, arena i sa stadiona.

Nakon sinoćnjeg otvorenja izložbe, Zabranjeno pušenja danas nastupa u glavnom gradu Crne Gore kao headliner na Festivalu kulture Zabjelo. Uz Zabranjeno pušenje nastupit će večeras i Zoster, Ida Prester & Lollobrigida, Kanda Kodža i Nebojša te Neonen. Festival Zabjelo u Podgorici nastavlja se i sutra.

Zabranjeno pušenje nakon Podgorice očekuje intenzivno koncertno ljeto, s nastupima u 5 država, a evo gdje se sve u sljedećem periodu može pogledati njihov nastup:

09.06.2023. Podgorica (CG) – Festival kulture Zabjelo
10.06.2023. Zaprešić (HR) – Festival kulture i komunikacija (Novi dvori)
16.06.2023. Đakovo (HR) – Galoop festival (Strossmayerov park)
17.06.2023. Hrvatska Kostajnica (HR) – Dan grada i 10. memorijalni turnir Ivan Došen
24.06.2023. Dubrovnik – Mlini (HR) – Festival Puntižela (Park Striježice)
30.06.2023. Vrgorac (HR) – Dan grada Vrgorca
01.07.2023. Gospić (HR) – Atrij KIC-a
21.07.2023. Vršac (SRB) – Wind Rock Fest
22.07.2023. Valpovo (HR) – Rock’a’Raj Fest
27.07.2023. Sarajevo (BiH) – Plato Skenderije
29.07.2023. Ilirska Bistrica (SLO) – Shod na Baču
09.08.2023. Brna – Korčula (HR) – Istruga
12.08.2023. Bosanska Krupa – Jezerski (BiH) – Moto skup MK Castrum Hiesera
15.08.2023. Nova Bukovica (HR) Dan općine (Mexico)
19.08.2023. Daruvar (HR) – Daruvar Rock City
09.09.2023. Sisak (HR) – Festival piva Sisak

Film “Svjetla Sarajeva” osvojio nagradu publike u Los Angelesu

Dodjelom nagrada u dvorani James Bridges na Sveučilištu Kalifornije u Los Angelesu (UCLA), film Srđana Perkića o grupi Zabranjeno pušenje osvojio je “Audience Award” za najbolji dokumentarni film na 18. South East European Film Festivalu.

U konkurenciji dokumentarnih filmova iz više od 20 zemalja, američka publika je imala priliku glasati ocjenama od 1 do 5. Film “Svjetla Sarajeva” dobio je ocjenu nevjerojatnih 4.8.

“Mi nikada nismo bili odlikaši. Film je rađen za raju, tako da mi je nagrada publike jako draga. Interesantno je da je i internacionalna publika prepoznala sarkazam i šarm jednog prkosnog grada kao što je Sarajevo. Možda i ne kontaju u potpunosti Sejine pjesme, ali sam siguran da su prepoznali autentičnost“, izjavio je Srđan Perkić.

Amra Hadžihafizbegović-Deović, glavna producentica filma je rekla: “Ovo je prekrasna vijest i jako sam ponosna na moj tim. Film je zabilježio jedan divan historijski trenutak, jedan fragment života svih nas i benda Zabranjeno Pušenje na najiskreniji način.”

Sabrina Beširević izvršni producent je izjavila: “Natjecali smo se na četiri festivala, a nagrađeni smo na tri. Ovo mi je najdraža nagrada zato što je dobivena glasanjem vrlo zahtjevne publike na ovako značajnom festivalu.”

Film je prikazan u dvorani James Bridges na Sveučilištu Kalifornije, u sklopu SEEfesta, Filmskog festivala Jugoistočne Europe u Los Angelesu, kojem je ovo 18. izdanje. SEEfest je projekt fondacije ELMA za europske jezike i filmove u Americi. Predstavljajući i slaveći filmsku i kulturnu raznolikost 20 zemalja Balkana i Kavkaza, taj filmski festival nastavlja otkrivati najbolja ostvarenja iz jugoistočne Europe publici u SAD-u.

Film “Svjetla Sarajeva” o grupi Zabranjeno pušenje ispraćen aplauzima u Los Angelesu

Dokumentarni film Srđana Perkića o grupi Zabranjeno pušenje i glavnom gradu BiH, Sarajevu, u subotu, 29.4.2023. imao je svoju američku premijeru. Film je prikazan na South East European Film Festivalu na kojem sudjeluje u natjecateljskom programu dokumentarnog filma.

Film je prikazan u dvorani James Bridges na Sveučilištu Kalifornije u Los Angelesu (UCLA), na čuvenom odsjeku za film i televiziju, čiji se studijski program često svrstava među najbolje na svijetu. SEEfest – Filmski festival Jugoistočne Europe u Los Angelesu, kojem je ovo 18. izdanje, projekt je fondacije ELMA za europske jezike i filmove u Americi. Predstavljajući i slaveći filmsku i kulturnu raznolikost 20 zemalja Balkana i Kavkaza, taj filmski festival nastavlja otkrivati najbolja ostvarenja iz jugoistočne Europe publici u SAD-u.

“Uzbudljivo iskustvo je kada na jednom ovako ‘svetom mjestu’ čuješ taktove Zabranjenog pušenja, a na velikom platnu se pojave fragmenti mog grada, ispričani kroz emotivnu naraciju Seje Sexona. Mitovi i legende Sarajeva na Beverly Hillsu i to u subotu navečer, uistinu ovo nisam očekivao”, istaknuo je Perkić.

Izuzetno velik interes prisutne publike te jako puno postavljenih pitanja produžilo je druženje ekipe filma s publikom na više od sat vremena, a sve se nastavilo i u holu James Bridges Theatrea. Na premijeri su pored režisera Srđana Perkića bili prisutni i Sabrina Beširević, izvršna producentica, te Tomislav Josipović, montažer filma. Amra Hadžihafizbegović-Deović, glavna producentica filma, nije bila u mogućnosti pridružiti se ostatku svoje ekipe jer trenutno priprema novi dokumentarni film Srđana Perkića, čije je snimanje planirano za početak 8. mjeseca ove godine.

Sinoć je u rasprodanom zagrebačkom Boogaloou održan još jedan koncert Zabranjenog pušenja koji će se pamtiti!

Možemo reći – ‘Ko preživi koncert Zabranjenog pušenja, taj je pravi hadžija! Gotovo tri i pol sata svirke, sinoć je u rasprodanom zagrebačkom Boogaloou, održalo Zabranjeno pušenje, kao od šale! Dobro pripremljena publika bend je dočekala s oduševljenjem kao da je od njihovog posljednjeg nastupa prošlo najmanje deset godina, a ne samo šest mjeseci.

Koncert je započeo svega petnaestak minuta kasnije od planiranog, energično, s pjesmom “Otpor stoko!” tijekom koje se Sejo Sexon obratio publici te obećao kako će se na repertoaru naći za svakoga ponešto. Prigodno, jer publika je bila upravo takva, obuhvaćala je sve generacije.

Uslijedila je ,”Neću da budem Švabo u dotiranom filmu”, s njihovog prvog albuma Das ist Walter te “Selena, vrati se Selena”. Pjesmom “Pos’o, kuća, birtija”, atmosfera je dosegla svoj vrhunac i tako je ostalo do samog kraja koncerta. Niz su nastavile “Pišonja i Žuga u paklu droge”, “Stanje šoka” te “Balada o Pišonji i Žugi”, koju je publika djelomice sama pjevala.

Sejo Sexon (i cijeli bend) održavao je interakciju s publikom kroz cijeli koncert te je svojim pričama i duhovitim satiričkim dosjetkama najavljivao svaku sljedeću pjesmu. Prisjetio se i njihovog prvog zagrebačkog koncerta, davne 1984.godine, koji se održao upravo u ovoj dvorani.

Pjesme “Dobar čovjek”, “Polovni Fender i napuknuti Shure” te “Novi je vijek”, s posljednjeg albuma “Karamba!” prihvaćene su kod publike jednako dobro kao i bilo koja “stara”.

“Karabaja”, “12 sati”, “Djevojčice kojima miriše koža”, “Guzonjin sin”, “Srce, ruke i lopata”, “Fikreta” i “Zenica Blues” dovele su nas do kraja koncerta. Nakon skandiranja publike “Hoćemo još, hoćemo još!” uslijedilo je još sat vremena provorazredne zabave.

Prvi bis izveden je šeretski, preko “Ibre Dirke”, “Šeki is on the road again”, “Novog vijeka” i “Javi mi”, čime su nas doveli do drugog bisa te “Kanjona Drine” i “Kažu mi da novog frajera imaš”. Za kraj su ostavili “Fildžan viška” i podsjetili nas zašto volimo sarajevsku raju.

I da ne odu samo tako, odrađen je još jedan bis, onaj od publike za bend i uz stihove “Ako me ostaviš”, Mate Miše Kovača, ispraćeni su s pozornice nakon tri i pol sata sviranja.

Zabranjeno pušenje sinoć je u publici probudilo zajedništvo, dobra sjećanja i ljubav i pokazalo da im je nemoguće biti prečest gost u Zagrebu!

S veseljem čekamo novu priliku za ponavljanjem.

Rasprodan zagrebački koncert Zabranjenog pušenja!

Zabranjeno pušenje se nakon četiri i pol godine vraća u zagrebački Boogaloo gdje će u petak, 31.3.2023. nastupiti u rasprodanoj velikoj dvorani kluba!

Pušenje je prošle godine, u lipnju objavilo svoj dvanaesti album, pod nazivom “Karamba!”. Riječ je o dvostrukom izdanju koje je odlično prihvaćeno kod publike, a singlovi “Ispod radara”, “Ekrem” i “Korona hit pozitivan” dosežu popularnost starih hitova.

U rasprodanom Boogaloou, publika će imati priliku album čuti i uživo, kao i omiljene hitove poput “Djevojčice kojima miriše koža”, “Hadžija ili bos”, “Mile hašišar”, “Zenica blues” i druge.

Vrata dvorane otvaraju se u 20h, a početak koncerta predviđen je u 21:30. Obzirom na veliki interes te rasprodan koncert, savjetujemo da dođete na vrijeme!

Zabranjeno pušenje dolazi u petak 31.3.2023. u zagrebački Boogaloo

Zabranjeno pušenje na krilima najnovijeg albuma Karamba! vraća se u Boogaloo nakon četiri i pol godine, a baš u ovom klubu bend je imao neke od svojih antologijskih koncerata za koje se tražila ulaznica više. U rokovnike valja pribilježiti 31. ožujka (petak).

Early bird ulaznice po cijeni od 16 eura dostupne su do 25. veljače preko sustava Entrio, nakon toga će im cijena biti 20 eura.

Zabranjeno pušenje nastalo je 1980. godine kao klasičan “garage” bend sastavljen od klinaca koji su zajedno išli u sarajevsku Drugu gimnaziju i dijelili istu ulicu, legendarnu Ulicu Fuada Midžića u kvartu Koševo. Top lista nadrealista, Novi primitivizam, Das ist Walter, Crko Maršal, samo su neka od općekulturnih mjesta koja se vežu uz ovaj bend, a refrene njihovih bezbrojnih hitova pjeva nekoliko generacija s prostora ex-Yu.

Do sada su izdali 12 albuma. Ovom će prilikom promovirati posljednji od njih, Karamba!, koji je svjetlo dana ugledao početkom lipnja 2022. Zanimljivost je da se radi o dvostrukom albumu. S njega su već izbacili spotove za pjesme “Korona hit pozitivan” i “Ekrem”, dok je “Ispod radara” u eter pušten početkom godine.

Članovi benda su:
Sejo Sexon (vokal, gitara, tekstovi i skladbe)
Toni Lović (solo gitara)
Dejan Orešković – Klo (bas-gitara)
Robert Boldižar (violina, klavijature)
Branko Trajkov – Trak (bubnjevi)
Tomislav Goluban (usna harmonika)
Anđela Zebec (bek vokal, udaraljke)

Vidimo se u Boogaloou 31. ožujka! Početak koncerta je najavljen za 21 sat.

Zabranjeno pušenje ima novi hit: Ova pjesma sigurno neće proći ISPOD RADARA

Nakon pjesama “Korona hit pozitivan” i “Ekrem” s dvostrukog albuma “Karamba!”, koji je legendarno Pušenje objavilo proljetos, snimljen je spot za pjesmu “Ispod radara”.

Pjesma “Ispod radara”, treća pjesma s dvostrukog albuma “Karamba!” koja je dobila i svoju video verziju, priča je o čovjeku koji je izgubio “puno toga, i žena i prijatelja, i vjeru u Boga”, koji “nije post’o ni slavan ni bogat”, ali i dalje vjeruje u ljubav.

Ovu emotivnu rokenrol baladu, u čijem su stvaranju sudjelovali Sejo Sexon, Elvis J. Kurtovich, Tomislav Andrić i Toni Lović, u video format pretočio je Jasmin Jatić, koji potpisuje scenarij i režiju spota. Spot za pjesmu “Ispod radara” možete pogledati na YouTube-u na linku:

Link na video spot “Ispod radara” na YouTube-u

“Pjesma “Ispod radara” ima neki tugaljivi ton pa je i video u toj atmosferi tuge za bivšom dragom, a Zabranjeno pušenje dokazuje još jednom da je najbolje upravo u ljubavnim pjesmama” – kaže Jatić koji je glavne uloge u spotu povjerio glumcima Ivoni Baković i Siniši Udovičiću.

“Na snimanju je bilo prezabavno, a velika mi je čast biti dio spota benda koji slušam od djetinjstva” – kaže Ivona, dok Siniša ističe da je odrastao uz “New primitives” i da veliku većinu pjesama Zabranjenog pušenja zna napamet, pa je posebno zahvalan na prilici da upravo s njima snima spot.

“Pjesma “Ispod radara” dostiže stare hitove, čim počne znaš da je u pitanju Zabranjeno pušenje” – kaže Siniša i dodaje da mu je jedna od omiljenih pjesama ovog benda “Splitska princeza”, koju iz nekog razloga vidi kao logičan nastavak ove muzičke priče.

Frontmen benda Sejo Sexon, skromno, kao i uvijek, predviđa da će ova pjesma “povaliti” regiju. “Siguran sam da ova pjesma neće proći “Ispod radara” i da će je publika voljeti i pjevati, makar kad popije malo, kao glavni junak našeg spota” – kaže Sejo Sexon.

Spot za pjesmu “Ispod radara” snimljen je uz podršku Turističke organizacije kantona Sarajevo i Općine Ilidža.

Spot za potrebe emitiranja u TV programu (932 MB) možete downloadati na linku:

Link za download spota “Ispod radara”

Pjesmu “Ispod radara” (wav) možete downloadati na linku:

Link za download pjesme “Ispod radara” u wav formatu

Pogledajte kako je bilo na snimanju spota za pjesmu “Ispod radara”:

Link na Making of za video “Ispod radara” na YouTube-u

Fotografije sa snimanja spota možete pogledati i preuzeti na linku:

Link na galeriju fotografija sa snimanja spota “Ispod radara”

MAKING OF: Spot “Ispod radara” grupe Zabranjeno pušenje

Kultni bend snimio je spot za pjesmu “Ispod radara”, koji će biti objavljen u četvrtak 19.1.2023, a za one nestrpljive otkrili su i kako je nastajao u kratkom making of videu

Zabranjeno pušenje snimalo je spot u Sarajevu, na prelijepoj Ilidži, a mnoštvo detalja sa snimanja otkrili su u making of videu, koji je kao i spot režirao Jasmin Jatić.

“Kako je za uspjeh benda najzaslužniji pjevač, u ovom videu, za razliku od spota, glavni glumac sam ja, a vidjet ćete i da je tokom snimanja najveći dio vremena posvećen mom uljepšavanju, da li zato što je to bilo najvažnije ili najteže, zaključit ćete i sami.”, kaže frontmen benda Sejo Sexon, koji je i jedan od autora pjesme “Ispod radara” uz Elvisa J. Kurtovicha, Tomislava Andrića i Tonija Lovića.

Spot je sniman u YU Caffeu, koji je po Sejinim riječima “posljednji bastion rokenrola na Ilidži“, a u njemu pored članova benda glume i Ivona Baković, glumica i voditeljica televizije Nova BH i Siniša Udovičić, glumac Narodnog pozorišta u Tuzli.

Ova tužna ljubavna priča, snimljena uz podršku Turističke zajednice kantona Sarajevo i Općine Ilidža, treći je spot s dvostrukog albuma “Karamba!”, objavljenog u 6. mjesecu 2022, s kojeg su već objavljeni spotovi za pjesme “Korona hit pozitivan” i “Ekrem”.

Pogledajte kako je bilo na snimanju spota za pjesmu “Ispod radara”:

Link na Making of za video “Ispod radara” na YouTube-u

Fotografije sa snimanja spota možete pogledati i preuzeti na linku:

Link na galeriju fotografija sa snimanja spota “Ispod radara”

Zabranjeno pušenje uz vatromet i 15 hiljada ljudi ušlo u novu godinu

Zabranjeno pušenje ispratilo je staru godinu spektakularnim koncertom na Trgu slobode u Tuzli, najvećem trgu u BiH, gde su nastupili pred oko 15 hiljada ljudi. Bend je svojim nezaboravnim hitovima, uz vrhunsku tehničku produkciju, zabavljao Tuzlake puna dva i pol sata, a rokenrol feštu upotpunio je i vatromet, koji je točno u ponoć obasjao nebo nad gradom soli i nasmijana lica raspjevane publike. Uz Seju Sexona i standardnu postavu benda, na bini je bio i prvi gitarist grupe Mustafa Čengić, Mujo Snažni, koji je s Pušenjem snimio prva dva albuma i legendarnu pjesmu “Zenica Blues”.

Pogledajte dio atmosfere s novogodišnjeg koncerta Zabranjenog pušenja u Tuzli:

Link na video snimak s dočeka Nove godine u Tuzli

“U novu 2023. godinu ušli smo na najbolji način, svirajući i pjevajući rokenrol, koji živimo više od 40 godina. Svim fanovima, prijateljima i kolegama želimo da u novoj godini budu zdravi, sretni, uspješni i ushićeni barem djelomično kao mi, kada smo u ponoć uz vatromet slavili muziku sa svojom publikom. Iza nas je izuzetno uspješna godina u kojoj smo objavili dvostruki album “Karamba!” i održali niz odličnih koncerata u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu i brojnim drugim gradovima širom regije, a neskromno i nama i svima vama želim da nam 2023. godina bude na svaki način bolja od prethodne!”, poručuje frontmen Zabranjenog pušenja Sejo Sexon.

Fotografije Jasmina Jatića s novogodišnjeg nastupa Zabranjenog pušenja u Tuzli možete pogledati i preuzeti na linku:

Link na galeriju fotografija Zabranjenog pušenja s dočeka u Tuzli

O spektakularnom koncertu Zabranjenog pušenja u Tuzli izvestili su i brojni mediji:
Link na članak portala Klix.ba od 4.1.2023.
Link na članak portala Klix.ba od 1.1.2023.
Link na članak portala Tuzlanski.ba
Link na članak portala Avaz.ba

Zabranjeno pušenje diglo na noge Rijeku, slijede Beograd i Novi Sad

Legendarni bend održao je u subotu 19.11.2022. spektakularan koncert u rasprodanom Pogonu kulture u Rijeci. Više od tri sata žestoke svirke, publika koja pjeva s bendom, osmjesi na zadovoljnim licima fanova – ovako bi se u najkraćem mogao opisati nastup Zabranjenog pušenja u riječkom Pogonu kulture.

Ovaj kultni koncertni prostor, u kojem su nastupala sva važna imena ex-YU rokenrola, bio je u subotu doslovno krcat jer su sve ulaznice za koncert Zabranjenog pušenja rasprodane.

Bend predvođen Sejom Sexonom proveo je publiku kroz najblistavije momente svoje 40 godina duge karijere, a izveli su i nekoliko pjesama s novog dvostrukog albuma “Karamba!”, koji je objavljen u 6. mjesecu.

Razgaljeni sjajnom svirkom, Riječani su bend frenetično pozivali na bis, a već prvi taktovi pjesme “Ibro dirka” izazvali su pravu euforiju u dvorani koja je dostigla kulminaciju tokom nezaboravnog hita s prvog albuma benda “Šeki is on the road again”. Pušenje se od publike oprostilo uz “Fildžan viška” i obećanje da će se uskoro vratiti u Rijeku.

Prije Riječana, priliku za uživanje u rokenrol fešti Zabranjenog pušenja imali su Zagrepčani, u isto tako prepunoj Hali, a sljedeći nastupi legendarnog benda bit će u Srbiji. U Beogradu će nastupiti u petak 2.12. u “Zappa Bazi”, a u Novom Sadu dan kasnije, 3.12. u SKCNS Fabrika. Ne propustite priliku da ih čujete!

Fotografije s koncerta u Rijeci koje je fotografirao Marin Ćuk možete pogledati i preuzeti na linku:

Link na galeriju fotografija Zabranjenog pušenja fotografa Marina Ćuka