Sedmo uzastopno priznanje za film Svjetla Sarajeva

Film redatelja Srđana Perkića “Svjetla Sarajeva” o grupi Zabranjeno pušenje, pobijedio je s ocjenom 4,86 na internacionalnom bjelovarskom DOKUart festivalu profesionalnog dokumentarnog filma. Ovo je sedmo priznanje za film koji se natjecao na osam internacionalnih festivala od Haaga, Sarajeva, Cetinja, Zenice, Tuzle, Bihaća pa sve do Los Angelesa.

Selektorica programa i jedan od osnivača bjelovarskog DOKUart-a je Rada Šešić, jedno od najznačajnijih imena u svijetu dokumentarnog filma. Ovogodišnji 18. DOKUart je predstavio 15 izvanrednih filmova, a svi su se filmovi natjecali za samo jednu nagradu, Nagradu publike. Rasprodana dvorana bjelovarskog Kulturnog i multimedijskog centra popratila je projekciju filma Svjetla Sarajeva s velikim zanimanjem.

Redatelj filma Srđan Perkić je vezano uz nagradu u Bjelovaru izjavio: “Kada sam pogledao program te film koji je prethodio našem, a koji je osvojio Nagradu Europske filmske akademije, dakle Europskog Oskara, okrenuo sam se Seji i pitao ga šta mi radimo ovdje. Rada je napravila program kakav nisam vidio niti na jednom festivalu. No publika se identificirala sa Sejinom iskrenom naracijom, jednim divnim fragmentom života svih nas i slikama našeg Sarajeva. Nakon 45-minutnog Q&A, šarmatno smo probali zamoliti publiku da ipak nastavimo u kafani, dakle u našem stilu.”

Sabrina Beširević, izvršna producentica filma je izjavila: “Uvjek su mi beskrajno drage Nagrade publike, pogotovo dobivene glasovima vrlo zahtjevne publike u fantastičnom izboru filmova i u ovako prepunoj dvorani.”

Amra Hadžihafizbegović-Deović, producentica filma, je dodala: “Ovo je vjerovatno zadnje festivalsko prikazivanje filma, obzirom da film “Svjetla Sarajeva” polovinom dvanaestog mjeseca treba biti prikazan na televizijskom i YouTube kanalu naših koproducenata Al Jazeera Balkans i BH Telecoma. Iskoristit ću priliku da im se još jednom zahvalim što su vjerovali u kvalitetu ovoga projekta. Ono što mi je posebno drago je da nama svakodnevno stižu upiti s raznih strana svijeta gdje se film može gledati online, ali bliži se i taj datum kada će veliki broj zainteresiranih gledatelja imati prliku gledati film. Sama činjenica da je u godinu dana trailer za dokumentarni film pogledalo 300 hiljada ljudi, daje vjetar u leđa cijelom timu i vjeru svim našim patnerima da imamo uspješan projekt koji nastavlja svoju priču nakon festivala i nagrada.”