Zabranjeno pušenje u spotu “Čovjek starog kova”: Pravi omladinac vazda piše antidržavne parole

Nakon “Korona hit pozitivan”, “Ekrema” i “Ispod radara”, Zabranjeno pušenje predstavlja četvrti spot sa dvostrukog albuma “Karamba!”, za pjesmu “Čovjek starog kova”.

Pjesma autorskog dvojca Sexon – Lović nosi jasnu poruku o hrabrosti, buntovništvu i čovječnosti, a kadrovi ove priče oživljeni su na Neretvi, na lokaciji veličanstvene bitke za ranjenike iz Drugog svjetskog rata, koja je bila ilustracija za ovu pjesmu.

Link na video spot “Čovjek starog kova” na YouTube-u

Spot je režirao Tomislav Fiket, koji je radio na brojnim spotovima Zabranjenog pušenja kao što su “Možeš imat’ moje tijelo”, “Mile Hašišar”, “Pos’o, kuća, birtija”, “Pupoljak”, “Počasna salva”, “Dobro dvorište”, “Modni guru”, a u njemu se kao “čovjek starog kova”, u glavnoj ulozi pojavljuje Dejan Orešković Klo, basist benda. U spotu pored članova grupe sudjeluju i glumac Asim Ugljen, kao i dječaci Kenan Idrizović i Vito Sučić, a korišteni su i kadrovi legendarnog filma Veljka Bulajića “Bitka na Neretvi”.

“Čovjek starog kova” priča je o ljubavi i naslijeđu, važnim porukama koje se prenose s koljena na koljeno, poštovanju prema idealima prethodnih generacija, ali i buntu koji ne smije biti ugašen. Dokle god imamo na umu da “pravi omladinac vazda piše antidržavne parole”, ne treba se bojati za budućnost”, poručuje povodom objavljivanja spota Sejo Sexon, frontmen benda.

Spot “Čovjek starog kova” promoviran je 6.3.2024. u Muzeju “Bitka za ranjenike na Neretvi” u Jablanici, i dostupan je YouTube kanalu benda, a snimanje su pomogli JU Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi” Jablanica, Općina Jablanica, OKC UrbanArt i JP Filmski centar Sarajevo.

Podsjećamo, Zabranjeno pušenje ove godine obilježava 40 godina od objavljivanja albuma “Das ist Walter” i nastupa širom regije i Europe, a već su najavljeni veliki koncerti u Osijeku (13.4.), Sarajevu (24.5) i Zagrebu (7.6.).