Zabranjeno pušenje u Zagrebu i Splitu slavi 35 godina karijere

Dugovječna rock institucija Zabranjeno pušenje slavi 35 godina od izlaska kultnog prvijenca “Das ist Walter”. Nakon dvije godine vraćaju se u Split gdje će 18. listopada nastupiti na Gripama, dok 19. listopada stižu u zagrebački Dom sportova. Veliki koncerti u Hrvatskoj dio su svjetske turneje benda koja uključuje Kanadu, Skandinaviju, pa čak i Australiju!

Debitantsko izdanje “Das ist Walter” iz 1984. i danas nosi težinu izuzetnog temelja koje je Zabranjeno pušenje instant vinulo u zvijezde. Album je naziv dobio po filmu “Valter brani Sarajevo”, a uvodna pjesma upravo je tema iz istoimenog filma. U početku izdan u maloj tiraži, na kraju je prodan u rekordnih 100 000 primjeraka, što je premašilo očekivanja početnog tiraža za čak 30 puta. Iste godine bend kreće na turneju od 60 koncerata po najvećim dvoranama u nekadašnjoj Jugoslaviji te ubrzo postaju najveća rock atrakcija.

Isti status uspjeli su očuvati i danas te će se povodom 35 godina ovog prvoklasnog albuma otisnuti na svjetsku turneju. Zagrebu i Splitu prethodit će nastupi u Kanadi početkom listopada koji uključuju Calgary, Montreal, Windsor i Toronto, dok u studenom lete u daleku Australiju u Perth, Sydney i Melbourne te nastavljaju put Skandinavije koncertima u Kopenhagenu, Oslu i Stockholmu.

Članovi Zabranjenog pušenja u svojim počecima djelovali su u popularnom humorističnom showu Top lista nadrealista iz kojeg se paralelno razvijao artistički, urbani pokret nazvan Novi primitivizam. Bendove koji su egzistirali u njemu krasila je istančana autoironija na jakom sarajevskom slengu te britko seciranje tadašnjeg socijalističkog društva i banalne svakodnevice često kroz umjetničku formu malih priča. Pokret kojim je zapravo jedan grad izlazio iz svoje kulturološke čahure nije bio po volji rigidnog režima pa su članovi optuženi za vrijeđanje društvenog ustroja te neprešutnim dogovorom medija i organizatora koncerata stavljeni “na led”. Značaj bunta benda tada su prepoznale omladinske organizacije i omladinski mediji zbog čije su podrške ponovno nastavili nizati karijerne uspjehe.

Teme poput korupcije i iznuđivanja (u pjesmi “Abid”), izgubljene ljubavi (“Selena”), action kina 80ih (“Kino ‘Prvi maj'”), bunt protiv podjele uloga u svijetu (“Neću da budem Švabo”) i danas su blistavi hitovi s prvijenca gdje se svakako među najuspješnije klasike ubrajaju “Šeki’s on the road again” i “Zenica blues” čiji je spoken word uvod “Pamtim to kao da je bilo danas” donio hladnu uličnu mudrost kao kontrast inače vedrom albumu. Svirajući na relaciji od angažiranog punka do rocka s utjecajima folka, grupi su trube i saksofoni davali jedinstven zvuk.

Slavljenje prvijenca na svjetskoj turneji još jednom će podsjetiti zašto je Zabranjeno pušenje jedan od omiljenih rock bendova te koliko je upravo taj album i značaj Waltera kao heroja Sarajeva bio ključan za sazrijevanje mnogih generacija, kako intelektualno, tako i glazbeno. Voljeni i šire od regije s nebrojeno turneja diljem svijeta, već dugi niz godina djeluju pod vodstvom Seje Sexona koji se s pravom nametnuo kao konstanta i zaštitno lice benda. Uz presjek cjelokupne karijere i veliki broj glazbenih gostiju koji će za splitski i zagrebački koncert biti najavljeni u narednim tjednima, Zabranjeno pušenje u još boljoj formi nego ikad priprema spektakl za pamćenje.

Ulaznice:
Pretprodajna cijena ulaznice za oba koncerta je 85kn, dok će na dan koncerta iznositi 100kn.

Prodajna mjesta Split:
Entrio.hr
Lumer Shop

Prodajna mjesta Zagreb:
Dirty Old Shop (Tratinska 18)
Glazbena knjižara Rockmark (Berislavićeva 13)
Entrio.hr

Koncerte organizira Dostava Zvuka.